Help, hoe komen mijn kind en ik aan voldoende beweging?!

Broccoli pannenkoek
juli 12, 2018
Wortel pannenkoek
augustus 9, 2019

We kennen het allemaal wel, volle werkdagen, veel afspraken, kinderen moeten overal naar toe worden gebracht en dan hebben we ook nog een sociaal leven. Natuurlijk weten we allemaal dat bewegen/sporten gezond is, maar om dit toe te passen in ons drukke bestaan is soms wat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast spelen de financiën ook nog een rol, lidmaatschap van een sportschool/sportclub is vrij duur en zeker wanneer je meerdere kinderen hebt.

Er wordt wel eens geroepen dat je iedere dag minimaal een uur moet bewegen, maar hoe doe je dit dan? En waarom is dit nou zo goed voor je gezondheid? In 2017 is er een nieuwe beweegnorm opgesteld door de Gezondheidsraad. Uit wetenschappelijk onderzoek is (meerdere keren) gebleken dat bewegen gezond is voor alle leeftijdsgroepen (Gezondheidsraad, 2017). Bij bewegen gaat het zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend).

Wat zijn de gezondheidseffecten van beweging?

Bewegen is gezond daar zijn we allemaal van overtuigd, maar waarom eigenlijk? Uit onderzoek (Gezondheidsraad, 2017) is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen veel bewegen en een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Duur- en krachttraining kunnen de bloeddruk verlagen net als het gewicht en de buikomvang. Het mooie is dat hoe meer er bewogen wordt, hoe groter dit effect is!

Een ander gunstig effect van bewegen is dat je een lager risico hebt op depressieve symptomen. In de afbeelding hieronder is een mooi overzicht te zien van alle gezondheidseffecten van bewegen. Maar niet alleen voor jou als ouder zijnde is het belangrijk om te bewegen. Ook voor uw kind(eren) geldt; hoe meer beweging hoe beter.

Kortom, voor alle leeftijdsgroepen geldt dus: Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Nu weten we dus waarom meer bewegen gezond is. Maar wat houdt dat “meer bewegen” nou in? Hoeveel moet er minimaal bewogen worden om deze gezondheidseffecten te bereiken en welke vorm van beweging is nou goed?


Hoeveel beweging hebben we nodig?

De Gezondheidsraad heeft een nieuwe beweegnorm opgesteld voor kinderen en volwassenen.

Voor volwassenen geldt:
- Beweeg minstens 150 minuten per week matig intensief verdeeld over verschillende dagen. Bij matig intensieve inspanning kan je denken aan; wandelen, fietsen en zwemmen. Wanneer je langer/vaker/intensiever beweegt geeft dit extra gezondheidswinst!
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen). Hierbij kan je denken aan; traplopen, herhaald opstaan uit een stoel en krachttraining.
- Voorkom (veel) stilzitten
- Voor iedereen geldt dat als de aanbevelingen niet haalbaar zijn; enige beweging is beter dan geen beweging


Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt:
- Beweeg minstens elke dag een uur matig intensief. Wanneer je langer/vaker/intensieve beweegt geeft dit extra gezondheidswinst!
- Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Denk hierbij aan; hardlopen, (trampoline/touwtje) springen en andere activiteiten waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht belast wordt.
- Voorkom (veel) stilzitten

Niet alleen meer bewegen is een aandachtspunt. Ook minder zitten levert veel gezondheidswinst. Veel zitten hangt namelijk samen met een hoger risico op sterfte aan hart- en vaatziekten (Gezondheidsraad, 2017). Voorkom dus veel stilzitten door regelmatig in beweging te komen. Is zitten onvermijdelijk door bijvoorbeeld een kantoorbaan, probeer dan tenminste aan de beweegnormen te voldoen.


Leuk die beweegnormen maar hoe doen we dat in de praktijk?

Goed, het is dus belangrijk om meer te bewegen en minder stil te zitten. We weten nu ook hoeveel we per week moeten bewegen. Maar we zitten nog steeds met ons drukke leven, we horen je denken ‘hoe dan?!’ Het is belangrijk om in beweging te komen én te blijven! Het abonnement voor de sportschool zien we in de praktijk vaak overgaan in een soort maandelijkse donatie… Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet hoe je meer beweging kan toepassen in je dagelijkse (drukke) gezinsleven. .

  1. Probeer meer beweging toe te voegen aan je dagelijkse programma; ga op de fiets of lopend naar school/werk/boodschappen doen.
  2. Moet je echt met je auto boodschappen doen? Zet hem dan aan de andere kant van de parkeerplaats zodat je toch een stukje moet lopen/sjouwen (Hallo krachttraining!). Bijkomend voordeel; er is vaak genoeg plek om je auto te parkeren!
  3. Neem de trap in plaats van de lift/roltrap
  4. Maak afspraken met elkaar; de kinderen moeten na schooltijd eerst een half uur naar buiten voordat ze gebruik mogen maken van elektronica. Wedden dat je ze uiteindelijk binnen moet roepen voor het avondeten? En spreek met jezelf af dat je standaard na het avondeten even een wandelingetje maak, kan je zelf ook even tot rust komen.
  5. Wees creatief en denk ook aan skeeleren/rolschaatsen/touwtje springen/trampoline springen etc.
  6. Opzoek naar wat nieuws? Probeer geocaching eens uit; een buitenspel waarbij je gebruik maakt van een GPS-ontvanger/telefoon om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstoppplaats) te vinden. Spannend en je ontdekt wat van de omgeving! https://www.geocaching.nl/
  7. Lastig om de tablet/telefoon van je kinderen af te nemen? Laat ze dan maar met dat ding in beweging komen en ga met het gezin op Pokémon jacht!
  8. Neem eens een kijkje in de schuur en haal de badminton/beachbal rackets uit de doos. Maak er bijvoorbeeld een mini toernooi van; ouders tegen de kinderen of neem het op tegen de buren!
  9. Leuk voor de kinderen, laat ze voor elkaar met behulp van stoepkrijt een speurtocht uitzetten met daarbij actieve opdracht zoals “ren 10x om de boom voordat je verder mag”.
  10. De zomer is aangebroken, heerlijk met het gezin naar het strand of buiten zwembad. Vergeet het zonnen (het is toch veel te warm) en duik lekker het water in!

We weten allemaal dat sporten/ bewegen heel gezond is, maar hoe passen we dit toe in een drukke agenda? Lees hier meer tips!