Wie is er niet opgegroeid met een boterham? Nederland staat bekend als broodland, een boterhammetje kaas is één van onze favoriete lunch opties. Nederlanders eten gemiddeld 3-4 sneetjes brood per dag (1). Een makkelijke snelle en voedzame lunch. Helaas zien wij ook nog steeds in de praktijk dat er veel misvattingen zijn omtrent brood. Want er zijn veel verschillende soorten brood wat ervoor zorgt dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien.
De meest bekenden soorten zijn:
- Wit
- Bruin
- Volkoren
- Meergranen
- Spelt (hier is een andere blog over geschreven) https://www.leefrecepten.nl/is-speltbrood-gezonder .
Maar er zijn nog veel meer soorten als maisbrood, roggebrood, zuurdesembrood etc.
Welk brood is nu de beste keuze?
Wanneer ik mijn cliënten vraag wat voor brood ze eten krijg ik vaak te horen “het donkerste wat er is! Dan zal wel goed zijn toch?”. Helaas is dit niet altijd het geval. Dit omdat de kleur van het brood soms donkerder gemaakt wordt m.b.v. gebrande mout (2). De meesten weten dat volkorenbrood de gezondste keuze is maar wat is volkoren, waarom is het gezond en hoe herken je volkorenbrood?
Brood is een graanproduct, er worden dus graankorrels gebruikt voor het maken van brood. Een graankorrel bestaat uit 3 delen:
- De meelkernIn de kiem en de zemel zitten de meeste voedingsstoffen. Volkorenbrood (en andere volkoren graanproducten) is gemaakt van de hele graankorrel. Witbrood is juist alleen gemaakt van de meelkern. (3) De laatste zijn er veel verschillende hypes waarbij brood wordt vermeden omdat er gezegd wordt dat je er dik van wordt en er vermoeidheidsklachten van krijgt. Gelukkig is dit niet zo! Eet je liever geen brood is dat ook prima er zijn voldoende andere (gezonde) keuzes (hierover later meer!). Volkorenbrood is de gezondste keuze omdat het, het risico op chronische ziektes (hart- en vaatziektes, diabetes etc.) verlaagd (4). Kies je dus wel voor een boterham bij de lunch, ga dan altijd voor 100% volkoren!
Er liggen zoveel verschillende soorten brood in de schappen, van heel donker tot stralend wit, met of zonder pitten… Hoe weet je nou welk brood volkoren is? Laat je in ieder geval zeker niet misleiden door een donkere kleur! Zoals eerdergenoemd kunnen fabrikanten de kleur beïnvloeden door het toevoegen van gebrand mout. En laat 100% volkorenbrood nou eigenlijk lichtbruin van kleur zijn (4). De beste manier om het zeker te weten; check altijd de ingrediëntenlijst op het etiket. Is het hoofdingrediënt (staat vooraan) volkorenmeel, dan zit je goed. ‘Volkoren’ is een beschermde titel wanneer het gaat om brood, wanneer er alleen 100% volkorengraan gebruikt wordt mag er ‘volkoren’ op het etiket staan volgens de Warenwet (4). Brood vervangen door crackers, beschuit, wraps of pitabroodjes kan ook. Echter is de term ‘volkoren’ bij deze producten niet beschermd! Vaak bevat maar slechts een deel van deze producten uit volkorenmeel. Lees bij deze producten dus goed het etiket hoeveel % bestaat uit volkorenmeel. Zolang het maar volkoren is maakt het verder niet uit of je kiest voor tarwe, spelt, rogge of (zuur)desem.
Op de website van I am a Foodie staat een mooi overzicht van 100% volkorenproducten, via deze link kan je het bekijken:
I am a foodie.1. Voedingscentrum, z.d., Brood, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brood.aspx
2. Voedingscentrum, z.d. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?, https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-donkerder-het-brood-hoe-gezonder-.aspx
3. Voedingscentrum, z.d., Volkoren, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/volkoren.aspx
4. I’m a Foodie, 2016, Eet als een expetert, Kosmos uitgevers, Antwerpen/Utrecht
Er zijn nog steeds vele verschillende opvattingen over brood. Want hoe bruiner, hoe beter toch? Of toch niet. Lees hier meer!